Küçük ve Orta Boy Parçalar İçin Komple Plazma Sistemi
Komple bir plazma sistemi olan plasmacell, müşteriye özel gereksinimlere de uyarlanabilmektedir. Rulo malzemelerin ve kesintisiz üretilen top kumaşların plazma ile işlenmesi için Relyon plasma GmbH, Innsbruck Üniversitesi Tekstil Kimyası ve Tekstil Fiziği Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yaparak piezo radyal kaynaklı plasmacell P300'ü geliştirmiştir. Bu sistem; kanıtlanmış iki teknolojimiz olan Darbeli Atmosferik Ark (PAA®) ve Piezoelektrik Doğrudan Deşarj (PDD®) teknolojilerinin tekstil elyafları gibi sonsuz yüzeylere uygulanmasını sağlamıştır.
Haberin tamamını okumak için tıklayınız !Temel sistem modüler tasarımı sayesinde esnek bir şekilde genişletilebilir özelliktedir, ayrıca sistem ergonomi ve iş güvenliği açısından sürekli olarak optimize edilmiştir. Defalarca denenerek test edilmiş olan plasmabrush PB3 plazma sistemi, düşük ağırlığı ve plazma kafasının kompakt tasarımı ile ayırt edilmektedir. Böylece tüm hareket dinamiği sağlanmaktadır. Verimli yüksek voltaj kaynağı PS2000, tüm pratik gereksinimler için performans kaynağıdır. Sistem, test edilmiş ve tam montajlı halde teslim edilmektedir: Hemen çalıştırabilirsiniz. Tüm opsiyonel parçalar sorunsuz şekilde sonradan entegre edilebilmektedir.
Kapalı işleme hücresi temiz bir ortam sağlamaktadır. İsteğe bağlı sunulan filtre ile egzoz havası temizlenmekte ve harici bir emiş ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. Seçenek olarak, kompakt ve düşük gürültülü 19 inçlik tamamen otonom bir hava kaynağı ünitesi de sunulmaktadır. Bu seçenek, cihazı basınçlı hava hattından bağımsız hale getirmektedir.
Plazma hücresinin işletimi basit ve sezgiseldir. Teslimat kapsamında yer alan Teachbox sayesinde, yüzey işlemi uygulama süreci dizileri hızlı ve kolay bir şekilde programlanabilir, ayrıca kaydetme özelliği ile bu programlar kaydedilerek tekrar çağrılabilir. Bundan başka, plasmacell standart olarak dokunmatik kontrol edilebilen bir ekran ile donatılmıştır. Böylece işleme ünitesinin başlatma-durdurma işlevlerinin yanında ayrıca tüm süreç ayarlanabilmekte, izlenebilmekte ve kontrol edilebilmektedir.
Sürüş biriminin hızı ve takip edeceği yol ayarlanarak, iş parçasının ne kadar süreyle ve hangi noktalarının işlem göreceği kesin olarak tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda tüm süreç, yazılımda yer alan kontrol paneli aracılığıyla frekans, güç, akım ve voltaj değerleri açısından izlenebilmektedir. Bu iki işlev sayesinde, ilgili malzeme ve iş parçası için en iyi işleme süreci hızlı ve basit bir şekilde belirlenebilmektedir.